MicroSD ok, but Libelium module no go Low-res snapshot from TTL Camera Camera module

Hooked up the new TTL camera and the microSD module that will save telemetry, image and other data while not in line of sight of a ground station. The TTL camera snaps up to 640x480px so it’s not Carter-Bresson quite yet, and there is a slight fish-eye distortion effect to the lens to boot, but the default 320x240px shots (that can be triggered by motion capture) were reasonable. For some reason, I couldn’t get the regular Arduino setup to work, but directly with the FTDI module into the USB port it worked a charm… need to wean myself from USBs though in the next round of development.

The microSD module from Libelium was a dud, presumably because the unit came presoldered with possibly a cold joint somewhere. Switching microSDs from Transcend to SanDisk also didn’t have much effect, but having soldered the other module’s header pins myself the new microSD module (seen on the left) worked flawlessly. Whereas before I would get mysterious “0x1” / “0x0” / “0xFF” SD errors, here the information of the microSD card, version no, FAT16, how many files on card with what size, everything just came flying out!

And last but not least the Pololu IMU-I backup: although soldered properly, just did not respond to the I2C calls to get it up and running. Tried to debug the library provided with it, and the 3 chips do seem to initialise, but they’re either not happy to be read or not configured properly or both. Digging around the forums, it seems that the chips need to be specially configured to get up and running and are switched to LOW by default, but I don’t see why there is not one single comment line in there (DCM section, I2C section etc) that you can just uncomment and start compiling onto the Arduino. Just too complicated for its own good: I say keep it simple.